Interview Middelsee rondvaartboot

by

Rondvaartboot Middelsee te Rietzummeziel

Dinsdag 28 oktober

Tijd: 10:00 uur

Locatie: Op de rondvaartboot Middelsee te Rietzummerziel.

Vandaag zijn 3 jongens van onze groep naar het Friese dorp Rietzummerziel geweest om een interview te houden met de eigenaren van de rondvaart boot Middelsee. Na een half uur lopen vanaf Deinum door het Friese landschap kwamen we aan in het dorp Rietzummerziel, dit was nou niet bepaald het middelpunt van Friesland maar het zag er wel… authentiek uit. Het was niet ontzettend moeilijk om de rondvaartboot te vinden in de enige vaart in het dorp waar naast de redelijk grote rondvaartboot nog wat plezierbootjes lagen.

Toen we waren aangekomen bij het huis van waar de boot bij lag kwam er al snel een man naar buiten die ons al verwachte, we mochten alvast de boot wel op gaan en werden ontvangen met hete koffie wat er zeker wel in ging sinds het erg koud was buiten. Toen de eigenaresse eraan kwam zijn we begonnen met ons interview.

Al snel werden de fotoboeken uit de kast getrokken en lieten ze ons zien hoe ze 10 jaar geleden met de bouw van de boot waren begonnen. Ze lieten ons zien hoe ze veel dingen zelf hadden gedaan in de boot, zoals de en decoratieve dingen. Ze varen nu 9 jaar en zijn van plan om volgend jaar een jubileum te houden om dat feestelijk te vieren.

Ze hadden in Leeuwarden niet veel concurrentie, er was nog 1 andere rondvaartboot en nog 1 in aanbouw dus de markt was nog niet overvloed met concurrenten. Dit is voor hun een pluspunt.

Ze hebben zelf verschillende routes samengesteld zowel door Leeuwarden als door de Friese wateren waarbij ze zelf toelichting gaven over de omgeving waar ze doorheen voeren. Dit kan op aanvraag van de groep die meevaart veel informatie zijn of juist heel weinig.

De mensen en groepen die de rondvaart boot verschilt veel, ze hebben feestjes, bruiloften begrafenissen jubileums en natuurlijk ook gewone groepen voor dagjes uit. Hierbij verschilt hun rol, de ene keer worden ze opgenomen in de groep en is het alsof zij daar ook bij horen en toevallig wel heel veel over de omgeving weten en de boot besturen en de andere keer worden ze puur gezien als bediening en kapitein van de boot.

Een uniek punt van hun rondvaartboot is de hoogte, omdat de Middelsee zo laag is kan hij onder bruggen door waar andere rondvaart boten niet onderdoor kunnen. Hierdoor word een nieuw netwerk aan waterwegen geopend.

Toen ze net begonnen met hun rondvaartboot hebben ze veel geadverteerd in dag en vakbladen, na een half jaar hebben ze een website opgericht waardoor ze ook online te vinden waren. Zelf gaven ze aan dat mond op mond reclame het beste voor hun werkte, ‘een groep trekt een groep’. Af en toe komt er dan ook nog een leuk aanbod voorbij van Omrop Fryslan voor een free publicity filmpje op hun zender. Dit leverde veel respons op voor hun! Maar helaas is dit te duur voor hun onderneming om regelmatig te doen. Ook gaven ze aan dat ze graag meer klanten zouden willen trekken van buiten de provincie. Maar mensen van over de afsluitdijk vinden het meestal toch emotioneel te ver weg om naar Friesland te gaan. Hier liggen zowel kansen als problemen.

Ze waren wel in voor nieuwe ideeën, zo dachten ze na over elektromotoren en zonnepanelen maar door verschillende problemen, veiligheidsvoorschriften etc, waar ze tegen aan liepen was dit niet mogelijk, voor zover…

Dit was voor mij een zeer leuk en boeiend gesprek, ik kijk uit naar de volgende ontmoeting op 3 november in het natuurmuseum waar wij een presentatie zullen geven over onze bevindingen. Natuurlijk gaan we deze week eerst nog bij veel meer onderneming langs, geïnteresseerd in die afspraken?

Check de agenda even en hou dit blog in de gaten!!

//Dirk

Advertenties

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: