Interview Ingrid Fischer

by

Leeuwarden 28-10-2008

Op dinsdag 28 oktober zijn we naar het stadskantoor geweest voor een gesprek met mevrouw Ingrid Fischer. Mevrouw Fischer is ingehuurd door de gemeente als productontwikkelaar. Zij maakt al naar gelang de behoefte fietsroutes, arrangementen en dergelijke. Daarnaast heeft ze tien jaar in de toeristische sector gewerkt.

Expeditie Leeuwarden richt zich voornamelijk op het promoten van Leeuwarden. Expeditie Leeuwarden heeft vier domeinen waarin ze werkzaam zijn. Deze zijn wonen, werken, studeren en läger (vrije tijd). Voor het domein wonen wordt er door Expeditie Leeuwarden jaarlijks een woonfestival georganiseerd. Daarbij staan ze in Amsterdam op verschillende beurzen. Voor het domein werken zijn er starterbijeenkomsten. Voor het domein studeren is het o.a. de bedoeling om Duitse studenten over te halen naar Leeuwarden te komen. Voor het domein läger worden er groepsreizen georganiseerd. Er wordt gebruik gemaakt van billboards en muppies. Door middel van free publicity via verschillende lifestyle bladen, zoals Noorderland en Seasons, wordt er reclame gemaakt voor Leeuwarden. Via de STER-reclame wordt het Noordelijk Film Festival gepromoot. Voor het promoten van Leeuwarden zelf is radio en tv reclame te duur.

Er wordt door Expeditie Leeuwarden vooral gepromoot in Noord-Holland en Noord-Brabant. Uit deze provincies komen de meeste bezoekers naar Leeuwarden.

Het zou voor misschien een goed idee zijn om op de Belgische markt de Westergozone te gaan promoten. Volgens mevrouw Fischer hebben de Belgen wat met Friesland. Dit vanwege o.a. het vasthouden van de Friese taal. Er is al een arrangement gemaakt in België maar deze loop niet echt goed, maar op deze manier is er wel awearness gecreëerd.

Er zijn misschien ook mogelijkheden om andere steden in een stad te gaan promoten. Als voorbeeld zou er een map over Leeuwarden weggeven kunnen worden in Franeker of er zou reclame gemaakt kunnen worden via monitors in de stad Franeker over Harlingen. Daarbij vindt mevrouw Fischer dat niet alleen steden en gebieden in de Westergozone gepromoot zouden moeten worden maar ook de steden en gebieden buiten de zone “Dokkum kan er ook wel bij”. Dit omdat toeristen niet in grenzen denken maar meer in plaatsen en gebieden. Daarom zou de Westergozone dus niet als zodanig gepromoot moeten worden, maar als Leeuwarden Franeker en Harlingen.

Een goed voorbeeld hiervan is een natuurgebied wat zich tegelijk in Friesland Drenthe en Overijssel bevindt. Dit natuurgebied wordt in elk van de drie provincies apart gepromoot. Een beter idee is om dit gebied als geheel te promoten en niet als onderdeel van een provincie.

Een verschil tussen Limburg en Friesland is wel leuk om te noemen. In Friesland is Leeuwarden een B-merk en Friesland zelf een A-merk. In Limburg is Maastricht een A-merk en Limburg een B-merk.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: