Gesprek met Welmoed Kuiper (Loft)

by
grote zaal van boven gezien

grote zaal van boven gezien

Donderdag 30 oktober zijn Niels en Arjen naar Boksum afgereisd om te praten met Welmoed Kuiper. Zij is van de Loft. De loft is een ruimte voor inspiratie. Deze ruimte is gevestigd in een oude kerk en is ongeveer een jaar geleden begonnen als ruimte voor inspiratie. Welmoed Kuiper probeert met zo weinig mogelijk geld het optimale te bereiken: Een omgeving die prikkelt. Loft heeft twee betekenissen, het betekent ‘lucht’. Maar ook betekent het ‘vrij in te delen ruimte’.

Toen we aankwamen waren er twee mensen bezig met de zaal beneden om te toveren naar een Halloween sfeertje. Ze hingen pompoenen, vleermuizen en dergelijke op. Het gesprek zou boven plaatsvinden en dus mochten we vast naar boven lopen en even rondkijken. Op de 1e verdieping waren een aantal deuren en daar gingen we even naar binnen kijken. Dit bleken een aantal slaapkamers te zijn en ook het toilet zat achter één van de deuren. Voor het gesprek zelf gingen we naar de hoogste kamer in het gebouw. In het halletje voor deze kamer was het plafond geschilderd als een wolkenlucht en dit kon je vanaf beneden ook mooi zien door het grote ronde raam. Toen we in de kamer waren waar we moesten zijn vertelde Welmoed ons dat normaal als daar besprekingen of iets dergelijks waren, de mensen op de grond moesten zitten. Dit was ervoor omdat je dan op de perfecte hoogte met de opkomende zon zat. Ook was deze kamer vrij paars en dit was ook weer gedaan om een mooi lichteffect te geven doordat de zon door twee ramen precies in die kamer schijnt wanneer hij opkomt.

Zaal waar het gesprek was en je eigenlijk op de grond 'moet' zitten

Zaal waar het gesprek was en je eigenlijk op de grond 'moet' zitten

Tijdens het gesprek bleek dat ze veel ideeën had. Dit zijn ideeën voor de loft zelf, maar ook ideeën voor promotie van en toerisme in de Westergozone. Maar het belangrijkste woord van dit gesprek was toch wel ‘Beleving’. Mensen vinden dingen écht leuk als ze iets beleven. Daardoor is de kans groter dat mensen dit vertellen aan anderen. Ook voor de Loft zelf had ze dingen bedacht, zoals bepaalde projecties op de muur, waar gewone normale dingen te zien zijn, maar voor de plek waar je bent is het niet normaal. Zo zien mensen dingen die ze niet gewend zijn op die plekken.

Dit zijn dus inovatieve ideeën op al bestaande plaatsen, zo verbreedt je het toerisme niet, maar verdiep je het. Dat betekend dat je dingen die er al zijn gebruikt en dat je je niet op massatoerisme richt door bijvoorbeeld een attractiepark aan te leggen. Daardoor gaat de kracht van de rust en de ruimte in dit gebied verloren.

We hebben veel aan dit gesprek gehad. Dit omdat ons veel goede ideeën zijn gegeven en we weer meer kansen zien voor dit gebied. Ook kunnen we kijken naar de negatieve punten van het imago van Friesland. Deze kunnen we omzetten naar positieve punten, bijvoorbeeld ‘Friesland is ver weg’. “Dat is mooi” vertelde Welmoed, want dan is het net of je echt op reis gaat.

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: